Villalangan värjäystä

Viime keväänä kokeilin villalangan värjäystä Kool-Aid -mehujuomajauheella. Se oli helppoa ja hauskaa. Halusin testata myös muita värejä ja hankin kotimaisia Emo-merkkisiä reaktiivivärejä. Ne ovat tarkoitettuja luonnonkuitujen, kuten villan värjäämiseen ja ovat nestemäisinä helppo käsitellä. Langoiksi hain Oulun Lankamaailmasta Arwettaa, koska halusin suht’ laadukasta lankaa, josta oikeasti tulee myös neulottua jotain.

Emo-tekstiiliväreillä värjääminen ei teknisesti sen vaikeampaa ole kuin koolauskaan, pieni lisä on etikkaja suola, joita on käytettävä värien kiinnittämiseen. Valmistajalla on hyvät ohjeet värien käyttöön ja lopputuloshan on ihan kiinni värjääjästä!

Ei nimittäin ole ollenkaan helppoa saada sellaista lopputulosta, kuin värjäyshetkellä on päässäsi tavoitteena. Kaikki värjäyskokeiluni tuntuivat välittömästi  epäonnistumiselta! Kuitenkin lankojen kuivuttua olin aivan ihastuksissani, kun olin saanut jo etäisyyttä siihen, mikä lopputulos olisi pitänyt olla. Sain nimittäin aikaiseksi ihanan värisiä lankoja!

Aion jatkaa värjäyskokeiluja. Lainasin kirjastosta värjäämiseen keskittyvän kirjan Värjää itse langat ja kuidut (Callahan, Gail). Kirjassa on paitsi hyödyllisiä käytännön neuvoja myös värioppia, joka on erittäin tarpeen värien kanssa pelehtiessä.

Jos vähääkään kiinnostaa lankojen käsinvärjäys, suosittelen lämpimästi kokeilemaan! Alkuinvestointi ei ole hirvittävä suuri ja välineet löytyvät yleensä valmiiksi jo kotoa.

IMG_0295

Omenanvihreä, ruusunpunainen ja sitruunankeltainen

IMG_0291

Kaksi oikeanpuoleista on samaa värjäyserää, kolmas kokeilu on liukuvärjätty, eli tummasta lilasta vaaleaan.

IMG_0306

Huivin alku värjätyistä langoista.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s