Tekniikka- ja välinelaji

Villasukkia voi hyvin neuloa sillä yhdellä tutulla lankamerkillä, niillä vuosikymmeniä sitten ostetuilla harmailla metallisilla sukkapuikoilla  ja niillä kantapäillä ja kärkikavennuksilla, jotka äiti / täti / opettaja on aikoinaan neuvonut. Hyvät sukat tulee, ei siinä mitään. Mutta joskus on hauska kokeilla erilaisia lankoja, puikkoja ja tekniikoita ja huomata, että neulominen voi olla vielä miellyttävämpää kuin totutuilla tavoilla.

Olen tässä muutaman kuukauden aikana oppinut kaksi uutta kantapäätä ja useamman uuden tavan tehdä kärkikavennuksia. Olen löytänyt uusia lankamerkkejä ja etenkin olen löytänyt uuden tavan neuloa sukkaa ja lapasta pyöröpuikoilla!

Äiti, jos luet tätä kirjoitusta, saatat ihemetellä, että miten 80 cm pyöröpuikoilla voi neuloa ympärysmitaltaan alle 20 cm sukkaa…hyvin voi. Tekniikkaa kutsutaan Magic Loop -tekniikaksi ja se on ihan yksinkertainen tapa hienosta nimestä huolimatta. Ullaneuleen sivulla on suomenkielinen ohje, josta voi katsoa mallia.

Pyöröpuikoilla sukan neulomisessa on mielestäni kaksi isoa pointtia. Toinen on se, että pyöröpuikoilla neuloessa kädet väsyy paljon vähemmän kuin sukkapuokoilla. Toiseksi, pyöröillä neulominen on nopeampaa, kun ei tarvitse vaihtaa kierroksen aikana puikkoa kuin kahdesti ja esim. sukan keskelle eteen ei tule puikonvaihdosta mahdollisesti tulevaa epäsiistiä jälkeä.

Yksinkertaistettuna silmukat luodaan normaaliin tapaan ja vedetään toinen puikko silmukoista pois. Itse jaan sen jälkeen luodut silmukat puoleksi ja vedän niiden keskeltä ylimääräisen kaapelin pois. Sen jälkeen neulotaan ensin toinen puikollinen ja sitten vedetään puikko pois ja neulotaan toinen. Pari ensimmäistä kierrosta ovat vähän hankalia, kun silmukat eivät tiedä miten päin puikolla olla, mutta sukkapuikoillakin on sama ongelma eka kierroksella.

Kuvasarjassa näkyy, miten silmukat ovat jaettuna kahdelle puikolle ja ylimääräinen kaapeli on vedetty keskikohdasta vasemmalle. Kun aletaan neuloa, vedetään toinen puikko niin pitkälle, kuin kaapeli antaa myötä ja neulotaan seuraava puikko. Sen jälkeen vedetään taas kaapelia, jotta saadaan silmukat puikolle.

Magic Loop mg2 mg3 mg4 mg5

Tuossa tavassa neuloa on kaapelin joustavuudella suuri merkitys. Kaikken paras puikkomerkki on kokemukseni mukaan Addi, siinä kaapeli joustaa tosi hyvin. Toiseksi parhaat ovat Knitpron pyöröt. Novitan ja Prymin pyöröissä on niin jäykkä kaapeli (ainakin niissä ikivanhoissa), että looppina neulominen ei ole miellyttävää.

Looppina voi hyvin neuloa kahta sukkaa yhtäaikaa. Etuna se, että sukista tulee varmasti samanlaiset ja ne valmistuvat samanaikaisesti.

Kaksi sukkaa yhtäaikaisesti

Toinen mukava uutuusväline on normaalia kyhyemmät sukkapuikot. Tavalliset puikothan ovat 20 cm pituiset, mutta 15 cm puikoilla on jotenkin kevyempi neuloa. Lisäksi niillä on helpompi tehdä lapasten peukalot.

Knit Picks

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s